Blidinje nekad i danas Blidinje nekad i danas Blidinje, nekada "zabit u planini" danas je jedno od traženih turističkih destinacija i ljeti i zimi. Blidinje u povjesti ima svojih junaka, a danas je prepuno vikendaša i turista koji su željni boravka u prekrasnoj prirodi i čistom zraku.
Objavljeno : 8.6.2013. 11:16:34

Blidinje, nekada "zabit u planini" danas je jedno od traženih turističkih destinacija i ljeti i zimi.

 

Među vrletina Vrana i Čvrsnice smjestilo se Blidinje,od davnina su se Blidinjem služili pastiri za ispašu
svojih ovaca,također Blidinjem su se služili i šverceri duhana preko kojeg su prenosili "Traženu robu"-Duhan. Zanimljiva je jedna legenda koja se dotiče švercera i Sv.Ante,a riječ je o kapelici Sv.Ante u kojem su šverceri imali svoju banku iz koje su uzimali novac i naravno pošteno vratili.

 

Blidinje i Vran planina su u svojoj prošlosti bili skrovište Hajdučkoj družini Mijata Tomića i Divi o kojoj vjerovatno znamo sve tako da je o njoj suvišno pričati,što se Mijata tiče u spomen njemu je osnovana Hajdučka republika Mijata Tomića koja se nalazi na području Blidinja o kojoj ću poslije reći po koju riječ. Od Mijata i Dive se dosta toga promjenilo,ali idemo po redu.

 

Od turske vlasti pa sve do SFRJ u Blidinju se ništa značajno nije događalo,a niti je se promjenilo. Dolaskom devedesetih i Domovinskog rata Blidinje je strateška točka u ratovanju jer je tu bilo smješteno više postrojbi HVO-a,također mnogi su se zapitali kad su bili na Divinom grobu: "Gdje li onaj gore put vodi?"-e taj put vodi sve do Orašca u Ramu,a zove se "Put Spasa" preko kojeg je na tisuće civila u ratu spasilo na tisuće civila.Put Spasa je gradila inžinjerija HVO-a Grude a spašeni životi se samo mogu zahvaliti tim inžinjercima što su kroz vrleti Vrana napravili put.

 

Nakon rata područje Blidinja se proglašava parkom prirode,a to je učinjeno30.travnja 1995.godine. Park prirode Blidinje je dobio naziv po istoimenom Blidinjskom jezeru koje iznimnom ljepotom krasi
Blidinje. Blidinju zavide razni drugi parkovi prirode zbog toga što se tu nalazi najbrojnije stanište endemskog bora munike. Uz jezero ljepotu ovom mjestu daju planinski masivi Vran i Čvrsnica,također Čvrsnica se može pohvaliti najvećim vrhom Hercegovine ili kako je neki nazivaju "Krov Herceg Bosne".

 

Tu se nalazi i jedna mala državica koju nećete vidjeti na kartama ,a zove se Hajdučka Republika Mijata Tomića koja je ako se ne varam osnovana 22.lipnja 2002.godine,kao i svaka država ima svoju himnu,grb,valutu,zastavu,ustav pa čak ima i putovnice.O njoj bi se dalo dosta pisati,ali samo ću vas malo upoznati s njom.

 

Prvi vladar ove republike je bio Vinko Vukoja Lastvić,a danas republikom vlada njegova kćer Marija Vukoja Lastvić.Valuta ove države je kubura,himna je ganga koja glasi "Sveti Ante platit ću ti misu samo reci koji naši nisu".Ova republika se razlikuje od drugih po tome što ova ima ministarstva kao što su:Ministarstvo za umjetne plavuše,propale vozače...Glavni grad i centar moći ove republike se nalazi u motelu "Hajdučke vrleti"

 

Danas,Blidinje je prepuno vikendaša i turista koji su željni boravka u prekrasnoj prirodi i čistom zraku,ali naravno ovakav tekst ne može proći ,a da se ne spomene fra Petar Krasić. Fra Petar Krasić je kapelan samostalne kapelanije "Polja",to čovjek koji je zaslužan(uz još neke ljude) za današnje Blidinje.

Možda sam izostavio nešto u tekstu,ali znajte to mi nije bila namjera samo sam želio da predočim neke stvari uz Blidinje koje su ljudima nepoznate i zato vam preporučam tko god nije bio na Blidinju preporučujem to mjesto jer zlata vrijedi!

 

Tekst: Mario Knezović

 

Blidinje.NET

KOMENTARI
Prikaži komentare (12)
sada
19:55 09.06.2013
mislim da se u tekstu mislilo što se tiče turista i turizma
jozo
20:59 09.06.2013
č Čest sam gori i stvarno je prekrasno,za odmor duše i tila.
rodijak
22:07 09.06.2013
Za potpuni dobitak i promoviranje blidinja potrebno je asfaltirati ceste......i to je to.......
varićak
19:01 11.06.2013
u boručevcu je bila samo jedna kuča zato niste smili izač kad se smraći a u varičaku se orila ganga i bečarac milina jedna e to je bio život
Bradley
15:43 25.10.2015
oXwFGK http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com
Arianna
07:10 18.11.2015
I'd like to take the job http://www.sectoris.com/sectoris.html order domperidone Eighteen of 19 of U.S. embassies and consulates across the Middle East, Asia and Africa closed recently will reopen on Sunday, State Department spokeswoman Jen Psaki announced in a statement released Friday evening.
Frank
12:44 18.11.2015
I work for a publishers http://terrymcdonagh.com/blog/ cheap stromectol But a recent £10bn budget hike - it could now cost £50bn including trains - seemingly out of the blue, definitely spooked some people who used to count themselves as supporters, but now are not so sure.
Carmen
01:08 19.11.2015
I've been cut off http://www.assisearch.it/broker/ buy ezetimibe online "We had a strong financial performance in a challengingenvironment," Ferreira said on a conference call with analystsand journalists. "The financial impact of forex does not reflectour true operations."
Willy
05:06 19.11.2015
Thanks funny site http://denali2013.org/teachers-section/ motilium buy "With these laws, Angola creates the conditions for thesecurities markets to be able to operate," CMC President ArcherMangueira said in a statement, adding the rules had beenpublished last week through a presidential decree.
Efrain
02:32 20.11.2015
I'm in a band http://www.bestiario.com/letras/ robaxin mg The demonstrators warned President Michel Martelly not to persecute Aristide, who returned from a self-imposed seven-year exile in 2011, and who in May was called as a witness to give evidence in the case of a journalist murdered in 2000.
Richard
07:31 20.11.2015
i'm fine good work http://www.fitspeakers.com/bookus.htm motilium tablets But the President, who has in recent weeks faced renewed criticism over Obamacare and threats of a government shutdown from Republicans, appeared to have as much luck on the oval-shaped green as he does in the Oval Office.
George
17:32 20.11.2015
Yes, I play the guitar http://www.cherihelms.com/online-portfolio/ dapoxetine 60mg Former Rep. Larry Womble, a Winston-Salem Democrat who helped lead the fight to compensate the victims, said Monday regardless of the final amount paid to each survivor, the state is making an important statement.
BLIDINJE.NET 2012 © Sva prava pridržana - Preporučena širina zaslona: 1280px